logologo-text

مرکز ملی تبادل اطلاعات

مطابق با تبصره ۲ بند ث ماده ۶۷ قانون پنج‌ساله ششم توسعه کشور، مرکز ملی تبادل اطلاعات با هدف تسهیل در تبادل و به اشتراک‌گذاری اطلاعات، استعلام‌ها و خدمات بین نهادها ایجاد گردیده است. این مرکز شامل دو بستر به نام GSB (گذرگاه خدمات دولت) و PGSB (گذرگاه خدمات عمومی دولت) است. از طریق این گذرگاه‌ها، ارتباطات میان نهادهای مختلف دولتی به منظور ارائه خدمات متنوع به شهروندان و ایجاد شفافیت در فرآیندهای اداری تسهیل می‌شود.

معرفی
دریافت خدمات
سوالات متداول
۱) تعاریف
  • مرکز ملی تبادل اطلاعات:
    مرکزی است که مطابق با تبصره 2 بند ث ماده 67 قانون برنامه پنجساله ششم توسعه کشور به منظور تبادل و به اشتراک گذاری اطلاعات، استعلام‌ها و خدمات الکترونیکی بین نهادی ایجاد شده است و شامل تمامی گذرگاه‌ها و خوشه‌ها (جغرافیایی، موضوعی و غیره بر حسب نیاز ) نیز می‌شود که در این سند به اختصار NIX خوانده می‌شود.
  • گذرگاه خدمات دولت (GSB):
    بستر نرم افزاری تبادل اطلاعات بین خدمت دهندگان و خدمت گیرندگان به منظور انجام استعلام های بین دستگاه‌های اجرایی
  • گذرگاه عمومی خدمات دولت (PGSB):
    بستر نرم افزاری تبادل اطلاعات بین خدمت دهندگان و خدمت گیرندگان به منظور ارایه خدمات دستگاه‌های اجرایی به کسب و کارها و عموم مردم از بستر اینترنت
  • نهاد:
    کلیه دستگاه‌های اجرایی طبق تعریف در ماده یک قانون برنامه پنجساله ششم توسعه کشور و نیز کسب و کارهای بخش خصوصی که به اقتضای نیاز و اخذ مجوز لازم، استفاده کننده از خدمات دستگاه‌های فوق الاشاره هستند.
  • خدمت دهنده:
    هر نهادی که خدمتی را از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات ارائه می‌دهد.
  • خدمت گیرنده:
    هر نهادی که خدمتهای ارایه شده توسط خدمت دهنده از طریق مرکز را، دریافت و بهره برداری می نماید.
  • متقاضی:
    هر نهادی که تقاضای اتصال به مرکز و تبادل خدمت با نهادهای دیگر از آن طریق را دارد.
  • پایگاه اطلاعاتی پایه:
    کلیه پایگاه‌های اطلاعاتی شامل مصادیق تعریف شده در بند یک آیین نامه اجرایی احصای کلیه استعلامات و ایجاد نظام استاندارد سازی تبادل اطلاعات بین دستگاهی مصوب شورای عالی فضای مجازی موضوع تبصره یک بند ث ماده 67 قانون برنامه پنجساله ششم توسعه کشور.
  • تأمین کنندگان بستر ارتباطی مورد تایید مرکز:
    متولیان بسترهای اتصال شبکه تصریح شده در این سند که امکان برقراری اتصال بین نهادها و مرکز را بر بستر شبکه ملی اطلاعات، نحوه اتصال نهادها به مرکز ملی تبادل اطلاعات (NIX) و گذرگاه خدمات دولت (GSB) دارند. در حال حاضر، بستر های MPLS و نورنتا که توسط شرکت مخابرات ایران ارایه می شود و بستر اینترنت، در مرکز NIX مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است، اتصال به گذرگاه PGSB از بستر اینترنت امکان پذیر است.
۲) الزامات قانونی مرکز ملی تبادل اطلاعات
  • در آغاز توسعه دولت الکترونیک در کشور، تبادل اطلاعات بین دستگاه‌های اجرایی و دریافت خدمات از پایگاه‌های اطلاعاتی پایه، بصورت مستقیم انجام می‌شد. لیکن با گسترش خدمات دولت الکترونیکی و افزایش دستگاه‌های متقاضی دریافت خدمات، نیاز به ایجاد مرکزی که بتواند خدمات مورد نیاز همه متقاضیان را بصورت استاندارد پوشش دهد، مدنظر قرار گرفت. بر همین اساس ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه کلیه دستگاه‌های اجرایی را مکلف به تبادل و به اشتراک گذاری رایگان اطلاعات نمود و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف به ایجاد زیرساخت مورد نیاز گردید.
  • پس از آن تبصره 2 بند ث ماده 67 قانون برنامه ششم توسعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را موظف نمود تا سال دوم اجرای قانون برنامه، تمام زیرساخت های لازم برای تعامل اطلاعاتی بین دستگاه‌های اجرایی بر بستر شبکه ملی اطلاعات را، صرفا از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات (NIX) و با استانداردهای فنی مصوب وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فراهم نماید.
  • ضمن اینکه آیین نامه اجرایی احصای کلیه استعلامات و ایجاد نظام استاندارد سازی تبادل اطلاعات بین دستگاهی (مصوب جلسه شماره 54 مورخ 97/09/24 شورای عالی فضای مجازی) بر انجام کلیه تبادل اطلاعات و استعلامات صرفا از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات تاکید نمود.
۳) طرح و نحوه اتصال به گذرگاه GSB

از آنجاییکه تبادل اطلاعات بین دستگاهی از طریق گذرگاه GSB انجام می‌شود و با توجه به بند 4-5-2 "شبکه های اختصاصی امن و ارتباطات دستگاه‌ها" از سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات مصوب جلسه سی و پنجم مورخ 95/09/20 شورای عالی فضای مجازی و با هدف تامین ملاحظات امنیتی تبادل اطلاعات، توسعه شبکه ای بین دستگاهی، برای اتصال به گذرگاه GSB با استفاده از خدمات تامین کنندگان بسترهای ارتباطی که یکی از الزامات مهم آن، منفصل بودن از اینترنت می‌باشد، در دستور کار قرار گرفت. بر همین اساس، راهکارهای امن و اختصاصی تامین کنندگان بسترهای ارتباطی، مورد بررسی قرار گرفته و بستر شبکه MPLS و یا نورنتای شرکت مخابرات ایران که قابلیت پوشش کشوری برای کلیه دستگاه‌های اجرایی را دارد، برای اتصال به گذرگاه GSB راه اندازی شد. کلیه نهادها پس از برقراری ارتباط MPLS و یا نورنتا و با انجام تنظیمات و ملاحظات شبکه ای مدنظر مرکز NIX می‌توانند نسبت به ارایه و یا دریافت خدمات به گذرگاه GSB اقدام نمایند. علاوه بر آن با توجه به اینکه در حال حاضر، کلیه وزارت خانه‌ها و ستاد دستگاه‌های مرکزی به مرکز ملی تبادل اطلاعات (NIX) متصل می باشند، لذا دستگاه‌های اجرایی استانی و یا شعبه‌های تحت پوشش می‌توانند از طریق شبکه اختصاصی وزارت خانه و دستگاه مرکزی، از خدمات گذرگاه GSB استفاده نمایند.

flow chart

با توجه به اینکه گذرگاه GSB در دو مرکز داده راه اندازی شده، لذا همه نهادهای ارایه کننده و یا دریافت کننده خدمت، بایستی به هر دو گذرگاه Main و Mirror متصل شوند، شکل سه، شبکه مرکز NIX و نحوه اتصال به گذرگاه‌های GSB از طریق هر یک از بسترهای فوق الاشاره را نشان می دهد.

۴) طرح و نحوه اتصال به گذرگاه PGSB

گذرگاه PGSB با هدف ارایه خدمات دستگاه‌های اجرایی به کسب وکارها و عموم مردم راه اندازی شد و از آنجاییکه بهره برداران نهایی، خدمات و استعلام‌های مورد نیاز خود را از طریق اینترنت، دریافت می‌نمایند، لذا شبکه مستقل ایجاد شده برای گذرگاه PGSB، با رعایت ملاحظات شبکه‌ای به اینترنت متصل شد. همچنین به منظور تسریع و سهولت اتصال کسب و کارها به گذرگاه PGSB ، زیرساخت‌های مورد نیاز برای اتصال از طریق VPN و یا اینترنت آماده سازی گردید. لازم به ذکر است، در صورت تمایل اتصال از بستر شبکه MPLS برای خدمت گیرنده فراهم بوده و لیکن خدمت دهنده، باید از بستر شبکه MPLS به گذرگاه PGSB متصل شود. ضمن اینکه در هر دو مرکز داده، زیرساخت اتصال به گذرگاه PGSB راه اندازی شده و کلیه خدمت دهندگان و خدمت گیرندگان، فارغ از نوع اتصال، به هر دو مرکز داده متصل می‌شوند.